Skip to main content

UR:s nya temasajt

april 25, 2012 av Karin Beronius

Rätt att tala, vett att lyssna 
Träning i muntlig framställan, argumentation och berättande

Den 22 april släpptes UR:s nya temasajt, 'Rätt att tala, vett att lyssna'. Här finns en uppsjö av program inom retorikämnet med tyngdpunkten på barn och unga i grundskolan och gymnasiet. Dessutom finns tips från retorikexperter, inspirerande tal, lärarhandledning, övningar och arbetsmaterial som kan användas i klassrummet. 

 

Lärarens retorik av Hans Gunnarson

april 13, 2012 av Stig Zandrén

Hans Gunnarsons just publicerade bok, 'Lärarens retorik - om tal och samtal i läraryrket', behandlar retorikens teori och erbjuder konkreta retoriska verktyg som kan användas i klassrummet, vid konferenser och i möten.

Boken kan beställas genom bifogade länkar, antingen direkt från förlaget Liber eller via adlibris.

Hans Gunnarson är medlem i Retorikkollegiet och har länge arbetat med retorik i grundskolan, på gymnasiet och på högskolan. Han har tidigare skrivit boken Vältalaren - en handbok i retorik, också utgiven på Liber.

Retorik för lärare - intervju med författaren

mars 15, 2012 av Stig Zandrén

 Se Erik Fichtelius' intervju med Retorikkollegiets hedersmedlem, Anders Sigrell, författare till boken Retorik för lärare - Konsten att välja språk konstruktivt, nyutgåva från Retorikförlaget 2012. 
www.ur.se/Produkter/168280-En-bok-en-forfattare-Anders-Sigrell

SR:s pågående programserie om Retorik

januari 11, 2012 av José Luis Ramírez

Det är väldigt glädjande att Sveriges Radio håller fast vid behovet av retorikkunskap. Ett återkommande program om retorik har fått sin förtjänta plats i kanal P1, under Anders Sigrells medverkan:

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3996
 
Härmed bifogar jag ett ganska utförligt resonemang om min syn på samhällets retorikbehov i dagens situation.

Den ekonomiska retoriken som det kommande årets schema

januari 1, 2012 av José Luis Ramírez

Härmed bifogas en text författad av Bengt Åke Wennberg och Per Thorsell som driver föreningen  Samarbetsdynamik http://www.samarbetsdynamik.se/ och Forskarbyn Öldalen http://www.forskarbyn.se/

Debatten om Ekonomins betydelse har äntligen kommit igång. Flera artiklar och och program (bl a Fredrik Lindströms program som vinterpratare) har början syna i sömmarna den rådande ekonomiska diskursen med dess vilseledande begrepp som "tillväxt" och den gamle guden Marknaden (som hette Mercurius – med samma semantiska rot ”merk” och ”mark”).

Våga tala - Vilja lyssna; UR:s retoriksatsning

december 20, 2011 av Stig Zandrén

Läs om UR:s retoriksatsning på www.ur.se/retorik

Där finner du också en lärarhandledning, Våga tala - Vilja lyssna, författad av Karin Beronius och Monica Ekenvall. Klicka här så når du den direkt:

www.ur.se/mb/pdf/handledningar/166000-166999/166278-1_Retorik%20Handledning.pdf

Retorik i praktiken på Kunskapskanalen

december 20, 2011 av Stig Zandrén

Karin Beronius och Monica Ekenvall, båda medlemmar i Retorikkollegiet, ger tips till lärare i klassrummet och berättar om retorikens historia. Sänt första gången 15 december 2011. Se urplay.se/167375

 

Låt oss smida medan järnet är varmt

december 3, 2011 av Gustaf Segerström

Som en närmare förklaring av mina funderingar om det metonymiska begäret som dränker vårt vardagsspråk råkade jag nu hitta en text ("Kunskapens makt eller ordens") som jag skrev för flera år sedan till en antologi. Den kan  passa bra som fördjupning i frågan, för den som är intresserad av de reflexioner som jag distribuerat igår. I annat fall så är det bara att kasta detta medelande i den metaforiskt kallad "papperskorgen".

Jag bifogar också ett avsnitt från en avhandling som Susanne Nordström (vars handledare jag var) lade fram i Karlstads universitet om "Metonymier som förtingligandets mentala teknik".

Till den som har tid att tänka på hur vi tänker

december 3, 2011 av Gustaf Segerström

Europa genomgår en s k "ekonomisk" kris som egentligen är en politisk kris, en kris som bygger på bristande kunskap om vad politik innebär och hur man förvaltar våra tillgängliga resurser på ett klokt sätt så att nästa generation sliper att hamna i ätestupan eller tvingas flytta till en annan planet. 

Nya föreläsningar från Retorikcentrum

augusti 31, 2011 av Barbro Wallgren...

Hej på er!

Innan sommarstiltjen träder in vill vi påminna om de båda intressanta föreläsningar vi redan nu har inbokade inför hösten. Den första av dem, Stina Otterbergs föreläsning om Olof Lagercrantz, har dock fått ett nytt datum. Redan onsdagen den 7/9 kl. 18.15 är ni välkomna till Stora hörsalen för att lyssna till henne. Den andra föreläsningen, Rolf Ekmans ”Retoriken – hjärnan och tanken”, behåller sitt datum, dvs. tors 17/11 kl. 18.15. Då kommer vi att vara i Lilla hörsalen.

Vi vill också meddela att Retorikcentrum numera finns på Facebook. Leta upp vår sida och gå in och tryck på ”Gilla”, så kommer det påminnelser om våra evenemang också via Facebook. Igår hade sidan 13 vänner. Det vore trevligt med lite fler.

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes